Adalékanyagok

Élelmiszer-ipari adalékanyag: minden olyan természetes vagy mesterséges anyag- tekintet nélkül arra, hogy van-e tápértéke vagy sem-, amelyet élelmiszerhez az előkészítés, a kezelés, a feldolgozás, a csomagolás, a szállítás vagy a tárolás folyamán adnak hozzá abból a célból, hogy a termék érzékszervi, kémiai, fizikai és mikrobiológiai tulajdonságait kedvezően befolyásolja. Hozzáadása azt eredményezi vagy eredményezheti, hogy önmaga vagy származéka az élelmiszer összetevőjévé válik.

Olyan anyagok, amelyek vonzóbbá teszik a terméket azáltal, hogy javítják az érzékszervi tulajdonságait. Magyarországon az adalékanyagokat 2010. január 20-tól az 1333/2008/EK rendelet szabályozza. Növelik a készítmény elállóságát, eladhatóságát, színtét, ízeket adnak, stabilizálizálják a textúráját. Lelki és fizikai egészségünk szempontjából kiszámíthatatlan vegyületek.

Addíció

Maradék nélküli egyesülés. Olyan kémiai reakció, amelyben különböző anyagok két-vagy több molekulája egy új anyag egyetlen molekulájává egyesül.

Aflatoxin

Az Aszpergillus flavus fajhoz tartozó törzsek által termelt mérgező és rákkeltő hatású vegyületek.

Allergének

Az allergén olyan anyag (gyakran fehérje), ami allergiás reakciót vagy túlérzékenységet okoz. Az adalék anyagok megzavarhatják az anyagcsere- folyamatokat, és részt vállalhatnak számos megbetegedés, mint például az allergia kialakulásában.2 Az allergének az ételek, és italok összetevőinek listájában kiemelve kerül feltüntetésre.

Top 8 allergén: A hal, rák kagyló, tej, búza, tojás, dió, mogyoró, hüvelyesek, (és szulfitok)

Alkohol

Olyan szénhidrogén-származékok, melyekben telített szénatomhoz tartozó hidrogént hidroxilcsoport (-OH) helyettesít.

Alkoholos erjedés

Mikroorgazmus hatására, anaerob körülmények között glükózból etil-alkohol és szén-dioxid keletkezik.

Allergia

Túlérzékenység valamilyen, a szervezetben képződött vagy bekerült anyaggal szemben.

Alternatív táplálkozási irányzatok

Az egészség megőrzésére, betegségek megelőzésére, ill. gyógyításra a szakemberek által kidolgozott és nemzetközi szakmai bizottságok által elfogadott ajánlásoktól kisebb vagy nagyobb mértékben eltérő alapelvek szerinti táplálkozási formák.

Aroma

Rendszerint aromatizáló és egyéb alkotórészekből áll. Az aromák is adalékanyagok, és a szabályozásuk a 1334/2008/EK számú rendelettel történik. Az aromaanyagoknak nincs E-száma, megkülönböztetésükre az Fl-szám (Flavus szám) szolgál. Egy-egy aroma sok esetben több ezer aromaanyagból állhat, az aromával készült élelmiszereken lehetetlen valamennyit felsorolni. Helyette elegendő az „aroma” megjelölést feltüntetni a termék címkéjén.

Az aroma összefoglalóan az aromaanyagokat (közöttük természetes aromaanyagokat), aromakészítményeket (kivonatokat), a hőkezeléssel előállított aromákat, aroma-elővegyületeket, a füst aromákat vagy ezek keverékeit jelenti.

Számos aroma köszönheti jellegzetes illatát, és ízét az aromát felépítő kémiai kötéseinek mint:

  • aromás vegyületek
  • észterek
  • terpének
  • alkil-pirazinok
  • aldehidek
  • ketonok

Aroma és Extrakt Gyártók Egyesülete (FEMA GRAS)

Szabályozza az aromák biztonságos felhasználását a rendelkezésre álló legújabb tudományos kutatások birtokában. https://www.femaflavor.org/gras

Ásványvíz

Minden olyan felszínen alatt vízadó rétegből származó víz, amely több-kevesebb ásványi anyagot tartalmaz.

Audit

Az audit auditbizonyítékok nyerésére és ezek objektív kiértékelésére irányuló módszeres, független és dokumentált folyamat, annak meghatározására, hogy az auditkritériumok milyen mértékben teljesülnek.

Avasodás

A természetes zsiradékokban álás közben bekövetkező előnytelen elváltozások gyűjtő neve, amely jellegzetes ízromláshoz vezet.

Álcázás/ Maszkírozás

Gyakori művelet, ha egy íz túl intenzíven jelenik meg egy adott termékben. Az ilyen “maszkírozó” anyagok képesek csökkenteni a nem kívánt íz intenzitását.

Avitaminózis

Valamely vitamin tartós hiánya következtében kialakuló kóros állapot.

Bélflóra

A béltraktusban élő mikroorganizmusok összességének megnevezése.

Bioínyenc: egészséges élelmiszereket kereső és vizsgáló, igényes vásároló. 

Bioaktív elemek

Minden olyan természetesen vagy mesterségesen előállított (szintetikus) hatóanyag, amely csekély mennyiségben is jelentős élettani hatást fejt ki.

Biogén elemek

Az élő szervezet számára nélkülözhetetlen elemek.

Biotermék

Olyan növényi vagy állati eredetű élelmiszer, vagy élelmiszer-alapanyag, melynek előállítása során sajátos gazdálkodási folyamatokat tartanak szem előtt (például nem alkalmaznak kemikáliákat).

Bor

A szőlőből származó must vagy cefre alkoholos erjedésével nyert ital.

Botulizmus (kolbászmérgezés)

Az egyik legsúlyosabb ételmérgezés.

Bulimia

Kóros étvágynövekedés, amely főként érzelmi okok miatt alakul ki.

Convenience food

Időmegtakarításra, és kényelmi célt szolgáló félkész, illetve készételek gyűjtő neve. Ide tartozik a hámozott, szeletelt zöldség, vagy az elősütött burgonya is.

Chilled food

Olyan 8 °C alatti mikrobiológiailag stabil élelmiszerek, amelyek újramelegítve kerülnek elfogyasztásra. A szavatossági idejük néhány nap.

 

Esszenciális olajok

Aromaolajoknak is nevezik, mivel speciális illatanyagokat tartalmaznak. Legtöbbjük rendelkezik FA (élelmiszer adalék) besorolással és a fogyasztók pedig általában elfogadják használatukat. Főként íz és aromaanyagként hasznosítja az élelmiszeripar, de ismert az antimikrobiális tulajdonsága is. Előállításuk sajtolással, lepárlással, forrázat készítésével vagy áztatással, elsősorban növényekből azoknak a virágaiból, leveleiből, vagy magjából történik. Esszenciális olajokat aromák felhasználásához készítik.

Ethno Food

Az "Ethno Food" fogalom más kultúrából származó élelmiszereket jelöl. Ide tartoznak a más országból származó eredeti termékek, valamint a más országok és kultúrák által inspirált, azonban a hazai piachoz igazított termékek.

Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA)

Az Európia Unió intézményi keretének része, amely biztosítja a fogyasztók, valamint az állatok és a környezet biztonságát az élelmiszerlánccal összefüggő bármely kockázatot illetően. Az EFSA fő tevékenysége, a tudományos adatok tanulmányozása, elemezése, és az ebből kifolyó veszélyelemzés. http://www.efsa.europa.eu/en/aboutefsa.htm

Extraktum

Kivonat, amely tartalmazza az alapanyag esszenciális összetevőit. Az aroma extraktum is egy ilyen oldat, de kifejezetten csak bizonyos összetevőket tartalmaz. Az egyik ilyen extraktum a vanillin, ami az Egyesült Államokban a leggyakrabban használt aromák közé tartozik. Az élelmiszeriparban ízesítő adalékanyagként alkalmazzák vanília pótlására.

Étredndkiegésztítők

Az étrendkiegészítők az általános táplálkozást tápanyagokkal és egyéb táplálkozás-specifikus vagy fiziológiai hatású anyagokkal kiegészítő élelmiszerek.

Étkezés helyettesítők

Az étkezéspótlók a napi tápanyagszükségletet egy meghatározott hányadát tartalmazza, így helyettesíthet egy hagyományos étkezést. Rendszerint fogyáshoz alkalmazzák őket.

Fast food

Eredetileg hamburgert és sültkrumplit áruló hálózatok, melyek ma már kávékülönlegességeket, salátákat, csirke- ételeket, desszerteket forgalmaznak a gyorsan étkezni kívánók számára.

Flavorist

A „Flavorist” az ízek tudósa. Erős tudományos háttérrel és kreatív érzékekkel rendelkező személy, aki új utakat nyit az ízek világában.

Food on the move

"Menet közben" fogyasztást (pl. papírpoharas kávé) jelent.

GRAS (Generally Recognized As Safe)

A GRAS az „Általánosan biztonságosnak elismert” élelmiszer státuszt jelöli. Az amerikai kongresszus 1958-ban hozta létre azzal a céllal, hogy listázza, és nyilvántartsa az élelmiszerekhez adagolt mesterséges anyagokat.

HALAL

A HALAL kifejezés többnyire a húsok, húskészítmények megfelelősségére utal, és a terméket a muszlim vallású emberek is fogyaszthatják. A növényekből nyert élelmiszerek alapvetően mind „Halal” fogalma alá esnek (kivéve a kábító és toxikus ételek).

Health food

Az egészségtudatos fogyasztók igényeit célozza meg.

Íz

Attól a pillanattól kezdve, hogy megszületünk, egészen idős korunkig a táplálékok, italok és a benne található ízek teszik élvezetessé, és változatossá a mindennapjainkat.

Készétel

Készétel alatt olyan étel értendő, amelyet a fogyasztáshoz már csupán fel kell melegíteni.

KPI

Kulcs teljesítmény mutató (key performance indicator). Azok a mutatószámok, amelyekkel valóban a szervezet olyan jellemzőit mérjük, amelynek valódi hatása van a szervezet sikerére, üzleti eredményére. Minden szabványosított folyamathoz tartozik egy KPI, ami a folyamat mérőszáma. Üzemi KPI: amire a dolgozóknak a napi munkájában, közvetlenül hatásuk van. pl. elvárt termékváltási folyamat és annak ideje, átállási veszteség)

KOSHER

A „kóser” kifejezés utal az étel megfelelőségére, hogy a termék valamennyi összetevője és elkészítésének módja is kellő felügyelet mellett ment végbe. A termékek címkéjén látható minősítés kiváló termékminőséget garantáló jelölésnek számít és megfelel a zsidó étkezési szokásoknak.

LEAN

Fő kérdése: hogyan lehet a vevő számára a lehető legynagyobb értéket előállítani, a lehető legkisebb erőforrás, idő, energia és erőfeszítés használatával. Egy LEAN szervezet felismeri, hogy mi jelent a vevő számára értéket és a kulcs folyamataiban ennek állandó növelésére törekszik. A legvégső cél tökéletes értéket nyújtani a vevő számára egy tökéletes értékteremtő folyamaton keresztül, melyben a veszteség mértéke nulla. LEAN=eszköz=kultúra.

LEAN Champion

Minden gyárban van egy un. LEAN CHAMPION, aki a telephelyet érintő fejlesztési projekteket és oktatásokat összehangolja a lean vezető irányításában.

LOT

A gyártási tétel a termékek azon csoportja, amelyek adott időben, adott gyártósoron, azonos eljárással készült, és ennek következtében megegyező tulajdonsággal bír. Egy adott gyártási tétel azonosítására a gyártási tételszámot (LOT, vagy sarzs) számot használják.

Marinád

Folyékony többnyire olajos pác hozzáadott fűszerekkel, vagy fűszerporokkal.

Mesterséges aroma

Az emberi fogyasztásra szánt termékekben eddig nem azonosított, illetve nem annak feldolgozása során keletkező aromaanyag. Ezek jellemzően természetes forrásból származó frakcionált desztillálással előállított vegyi anyagok és / vagy nyersolaj és / vagy kőszénkátrány párlatai, vegyületei.

Mouthfeel

Az étel vagy ital ízlelése során fellépő kémiai, és fizikai érzet a szájban.

OEE

Overall Equipment Effectiveness. Gép-, eszközhatékonyságot mérő mutatószám százalékos értékben. Akkor 100%, ha a gépen minden másodperc jó termék gyártásával telt el. Három tényezője: OEE= idő*sebesség*minőség

Oleorezinek

Nem csak az illó aromaanyagokat, hanem a nem illékony zsíros növényi olajokat is tartalmazzák, ezért illatuk és ízük is gazdagabb. Oldószeres extrakcióval aceton, hexán, methyl, ethyl alkohol segítségével vonják ki, amiket a technológia végén eltávolítanak. Mikrobiológiailag tiszták, viszkózus anyagok. Fűszer aromák készítésére használják elsősorban a húsiparban.

PDCA

A PDCA-ciklus egy ismétlődő, négylépéses menedzsment módszer, amelyet a termékek és folyamatok kontrolljára és folyamatos fejlesztésre használnak. PDCA=plan,do,check,act

ROI

Megtakarítás kalkulációk (return on investment).

RTD (Ready to drink)

Fogyasztásra kész italok

Shake & Bake

Sütőzacskós termékek.

Slow food

A fast food ellentettje. Az ételek élvezeti értéke mellett hangsúlyt kap az étkezés rituáléja, a beszélgetés és a közösségi élet.

Szinergencia

Két vagy több komponens egymást erősítő hatása révén jöhet létre, megnövelt tulajdonság (íz, illat, állag) érdekében.

Tanusítványok

Minőségügyi és biztonsági szabványok.

Termékfejlesztés

Az termékötletek megszületésétől a piaci bevezetésig terjedő innovációs folyamatot jelenti.

Termékfejlesztési terv

Tartalmazza a jogszabályi követelményeket, az elvárásokat a termékkel szemben (csomagolás, összetétel stb.), a laboratóriumi vizsgálatok eredményeit, a termék előállításának leírását, érzékszervei bírálatok eredményeit.

Természetes aroma

Növényi vagy állati nyersanyagokból fizikai, mikrobiológiai vagy enzimatikus folyamatok útján nyert aromaanyagok. Ezen anyagokat mind természetes, mind feldolgozott állapotban fel lehet használni emberi fogyasztásra, de nem tartalmazhatnak más természetazonos és / vagy mesterséges anyagokat.

Természetazonos aroma

Szintézissel vagy elszigetelt kémiai folyamatok útján nyert aromaanyagok, amelyek kémiailag azonosak a fogyasztásra szánt termékekben természetesen jelenlévő aromaanyagokkal, de nem tartalmaznak más mesterséges anyagokat.

TPM

Total Productive Maintenance (Management) Teljes körű hatékony karbantartás. A TMP célja a berendezések hatékonyságának maximalizálása.

Veszteség

Minden ami nem teremt értéket a vevőnek. 7 fő csoportba sorolhatjuk: túlmunka, várakozás, selejt utómunka, túltermelés, készletek, szállítás, mozdulat.Raklap kalkulátor

 

 

 

 

 

Nem akarsz lemaradni? Kövess minket!

 

Az itt közzétett összetétel adatok cask tájékoztató adatok, az információk folyamatos frissítésén dolgozunk, de minden gyártói változást nem tudunk azonnal átvezetni. A tartalom szerzői jogvédelem alatt áll. A weboldal tartalma az üzemeltető szellemi terméke, amely kizárólag a vonatkozó törvényi kereteken belül használható fel. A cikkek megírása non profit jellegűek, nem volt befolyása a tartalmi részre egyetlen gazdasági társaságnak sem. A cikkben közzétett információk és adatok informatív jellegűek és szubjektívek. Előzetes írásbeli beleegyezés nélkül a weboldal tartalmi alkotóelemei sem nyilvános sem zárt adatbázisokban nem tárolhatóak. Beleegyezés megléte esetén sem változtathatók meg a weboldal tartalmi és formai alkotóelemei közzététel céljából, ill. azok nem használhatók fel a weboldal céljaitól eltérően.

Adatvédelmi tájékoztató

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.